joi, 13 decembrie 2007

Rabdarea

Patience is a flower that doesn't grow in every garden.
Mă întreb care dintre virtuţi este mai necesară pentru a străbate viaţa în tihnă, fără confruntări supărătoare cu aproapele, fără vrăjmăşii, fără lupte neplăcute. Cred că este răbdarea.
Şi răbdarea nu numai la atât foloseşte.
Cu răbdare trecem de la o vârstă la alta, bucurându-ne din plin de darurile fiecăreia. Cu răbdare ne însuşim toate cele bune ale învăţăturii şi din neştiutor precum mânjii, devenim savanţi şi înţelepţi. Cu răbdare cunoaştem oamenii, legăm prietenii trainice cu cei mai deosebiţi dinte semeni şi iubire statornică pentru cea mai potrivită pentru femeie sau, respectiv, pentru cel mai potrivit bărbat. Cu răbdare ne apropiem de ţelul ce ni l-am fixat din tinereţe şi-l cucerim, zi după zi, cum ai cuceri un vârf de munte cu capul ascuns venic în nouri. Cu răbdare ne învingem pe noi înşine, ne curăţim de toate relele deprinse pe când nu eram încă maturi şi câştigăm, bucăţică cu bucăţică, întreg teritoriul desăvârşirii. Cu răbdare îl aşteptăm pe Dumnezeu să-şi coboare lumina în sufletele noastre.
Iar fără răbdare, răul cel mai mare ce ne poate pândi este zdruncinarea echilibrului lăuntric.

Un comentariu:

DoarATAT spunea...

Mai ai rabdare putin,mai ai multe etape de "ars" pentru A FI traire anticipata;deocamdata vezi varful,privesti in "sus" adica,dar...vor veni si gropi(=incercari suportabile)ce vor fi depasite cu alte virtuti "mai necesare" strabaterii;;in rest--tu ai deja ce eu n-aveam la varsta ta:gestioneaza cu intelepciune in SPOR.